Ajar Anak Membaca Secara Fonik Bacalah Anakku

Dah 2 tahun hantar anak ke tadika tapi masih belum boleh membaca?

 

 

 

KEEP CALM. MASALAHNYA MUNGKIN BUKAN PADA ANAK, TAPI PADA KAEDAH YANG DIGUNAKAN.

 

 

 

Kaedah yang kami mahu perkenalkan ini sudah membantu puluhan ribu kanak-kanak membaca dengan mudah dan cepat. Ianya sudah berada dalam pasaran Malaysia lebih 20 tahun!. Bukan hanya ibubapa, malah sebahagian tadika juga menggunakan kaedah ini. Katakuncinya adalah PROVEN & TRUSTED!

 

 

 

 

MEMPERKENALKAN........

 

 

 

 

Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku

Teknik Cepat Membaca Tanpa Perlu Menghafal Banyak Sukukata

 

 

 

 

 

 


 

 

Dari: Khadijah Kamaludin

Co-Founder JuniorAulad.com

 

 

 

Per: Ajar Anak Membaca Menggunakan Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku

 

 

 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

 

 

Ramai ibu bapa yang ingin mengajar sendiri anak-anak membaca dirumah, tapi tidak tahu cara yang betul, mudah & cepat. Atau barangkali ada menghantar anak ke tadika, tapi masih belum dapat membaca. Mereka hanya kenal huruf dan sukukata mudah sahaja.

 

Anak mungkin tahu baca sukukata terbuka spt ma, ba, da tapi tidak dapat membaca sukukata tertutup spt man, ban, dan.

 

 

Jika tuan puan berdepan dengan masalah ini, bertenang. Baca artikel ini sampai habes, saya tunjukkan bagaimana kaedah ini membantu anak cepat membaca.

 


 

 

SEBAB-SEBAB BIASA ANAK LAMBAT MEMBACA

 

 

 

Saya senaraikan beberapa sebab mengapa anak masih belum pandai membaca walaupun sudah diajar membaca di rumah atau tadika;

 

 

 

✔ Terlalu banyak sukukata untuk dihafal. Satu konsonan akan ada 5 sukukata terbuka. Contoh "ba" be" "bi" bo" "bu". Kita ada 21 konsonan. Jadi sukukata terbuka sahaja ada 21 x 5 = 105 sukakata perlu dihafal. Belum lagi sukukata tertutup seperti "ban" "ben" "bin" "bon" "bun". 21 konsonen x 5 vokal x 21 konsonen = 2205 sukakata tertutup untuk dihafal. Ini menyebabkan anak lambat membaca kerana dibebankan dengan proses menghafal.

 

 

 

✔ Cara mengajar yang tidak sesuai dengan anak. Anak kita ada yang tergolong dalam kategori kinestatik, atau visual atau audio. Anak-anak kinestatik tidak dapat belajar sepenuhnya dengan cara duduk dan dengar guru mengajar dihadapan. Guru atau ibubapa perlulah menggunakan kaedah yang sesuai untuk mereka. 

 

[Artikel Berkaitan : http://junioraulad.com/news/kenali-gaya-belajar-anak 

 

 

 

✔ Masalah kesihatan. Ada anak yang sebenarnya rabun dan tidak dapat lihat apa yang guru ajar di depan. Ada juga yang mengalami masalah pendengaran. Penyebab ini jarang, tetapi kebarangkalian tetap ada.

 

 

 

✔ Sindrom Dilexia. Admin tidak mahu ulas sebab panjang ^_^. Baca artikel ini https://goo.gl/cunR9y

 

 

Yang paling kerap berlaku adalah sebab pertama & kedua. Amazingly, sebab ini sangat mudah diatasi dengan menggunakan kaedah fonik bacalah anakku. Izinkan saya bercerita berkenaan Bacalah Anakku ini ya.

 

 

 

 

 


 

 

APA ITU FONIK BACALAH ANAKKU?

 

 

Keadah Fonik adalah satu kaedah ajar anak membaca yang mengaitkan bunyi dengan simbol. Misalnya simbol 'a', bunyi yang dikaitkan dengan simbol ini iailah 'aa'. 

 

 

Mengikut pengamal kaedah fonik, bahasa yang kita tuturkan seharian terdiri daripada beberapa pecahan bunyi yang lebih kecil. Dalam sukukata 'ba' misalnya, ia terdiri dari 2 bunyi kecil iaitu 'beh'  dan 'aa' yang digabung dan disebut lajuBunyi yang kecil ini kita panggil sebagai fonem.

 

 

Dalam Bahasa Malaysia, hanya terdapat 31 fonem sahaja yang perlu dihafal oleh anak-anak. Dari fonem ini pula, anak-anak akan diajar cara menggabungkan bunyi bagi menghasilkan sukukata-sukakata dalam pertuturan harian.

 

Ringkasnya, dalam kaedah fonik:-

 

STEP 1  Hafal 31 bunyi asas (fonem) 

STEP 2  Belajar gabungkan bunyi asas menjadi perkataan

 

 

Ini adalah penyelesaian bagi masalah yang saya nyatakan diatas. MUDAH BUKAN?

 

 

 

Dalam Kaedah Gabung Bunyi Bacalah Anakku, anak akan diajar bunyi fonik vokal dan konsonan yang mudah terlebih dahulu. Kemudian anak akan diajar menggabungkan bunyi fonik ini menjadi sukukata. 

 

 

 

Kurang jelas? Mari kita lihat video ini.

 

 

 

 

 

Sekarang sudah faham apa yang saya maksudnya sebagai bunyi paling kecil atau fonem, dan cara menggabungkan bunyi?

 

 


 

 

KENAPA SAYA SYORKAN BACALAH ANAKKU

 

 

 

Melalui kaedah fonik, ramai kanak-kanak dapat membaca dengan cepat dan lancar. Sebelum saya terangkan kenapa begitu mudah dan cepat mereka dapat membaca, mari kita lihat video dibawah ini.

 

 

 

Ini adalah Adik Nurani, berumur 3 tahun 8 bulan. Ibunya, mengambil masa selama 4 minggu lebih untuk mengajar Adik Nurani membaca.

 

 

 

 

 

 

 

[+] PROVEN & TRUSTED. Sudah 20 tahun dalam pasaran Malaysia. Bukan setakat parents, tapi tadika-tadika pun banyak yang pakai Kaedah Bacalah Anakku sebagai silibus untuk ajar pelajar membaca. Dah ribuan kanak-kanak baik yang belajar sendiri dirumah atau ke tadika pandai baca dengan cepat

 

 

[+] TAK PAYAH HAFAL BANYAK SUKUKATA.  Since Set Bacalah Anakku ni guna kaedah fonik, cuma ada 31 bunyi sahaja yang anak kena tahu, lepas tu boleh gabung jadi 'sejuta' sukukata. 

 
 
 
[+] MENGIKUT TABII. Anak-anak kita seawal 4 bulan lagi sudah mula menyebut bunyi tanpa makna seperti, /bbbbb/ /mmmm/ /aaaaaa/ /uuuuu/. Usia 8 bulan, mereka mula menggabungkan bunyi-bunyi tersebut, contohnya /mmm/ dengan /aaa/ lalu menjadi /ma/. Ini adalah tabii manusia.

 

Dalam kaedah fonik, konsep bunyi dan gabung-bunyi inilah yang diajarkan. Melalui gabungan bunyi mereka terus dapat membaca dengan cepat dan lancar tanpa perlu mengeja, menghafal suku kata ataupun menghafal huruf abc.

 

 

[+] MUDAH. Silibus Bacalah Anakku disusun mengikut tahap penguasaan kanak-kanak iaitu dari bunyi yang mudah dalam Buku 1 sehingga kepada cerita-cerita pendek dalam Buku 8. Apabila pandai membaca sukukata yang mudah, anak-anak makin seronok untuk belajar bunyi dan gabungan bunyi yang lebih sukar.

 

 

[+] LOGIK. Cuba eja "ani" macam kita sekolah dulu-dulu. "a"..aa", "n" "i"...."ni". Tak logik kan "n" (baca en) + "i" (baca ai) = "ni", patut jadi "ennai" la kan?... Tapi kalau kita ajar secara fonik... "aa"..."nnn" (baca enn)..."iii", gabung jadi "ani". Barulah logik.

 

 

[+] SESUAI UNTUK AJAR MEMBACA BAHASA INGGERIS. Majoriti simbol yang diajar di dalam bahasa Malaysia adalah sama sahaja bunyi fonemnya di dalam bahasa Inggeris. Secara tidak langsung mereka dengan mudah dapat membaca perkataan Inggeris menggunakan kaedah gabung bunyi ini. 

 

 

 

 

Pakej Asas Bacalah Anakku

 

 

...........................................

Harga?

RM70 sahaja

 

Caj Penghantaran

RM10 Semenanjung (ETA 1-3hari bekerja)

RM20 Sabah/Sarawak (ETA 1-3hari bekerja)

...........................................

 

Jumlah Yang Anda Perlu Bayar = RM80 (Semenanjung)

Jumlah Yang Anda Perlu Bayar = RM90 (Sabah/Sarawak)

 

 

 

 

 

 

Testimoni Pengguna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pakej Asas Bacalah Anakku

 

 

...........................................

Harga?

RM70 sahaja

 

Caj Penghantaran

RM10 Semenanjung (ETA 1-3hari bekerja)

RM20 Sabah/Sarawak (ETA 1-7hari bekerja)

...........................................

 

Jumlah Yang Anda Perlu Bayar = RM75 (Semenanjung)

Jumlah Yang Anda Perlu Bayar = RM83 (Sabah/Sarawak)

 

 

 

 

 

 

Ikhlas

Khadijah Kamaludin

Co-Founder JuniorAulad.com